Tagi
barwniki, dodatki, dodatki spożycze, emulgatory, jedzenie, konserwanty, ożywianie, stabilizatory, wyszukiwarka, zdrowe odżywianie, Świadomość, żywność
Kiedyś była dyskusja na blogu a propos zdrowego jedzenia, a ja parę dni temu znalazłam wyszukiwarkę dodatków spożywczych i kosmetycznych, która pomoże nam przekształcić te wszystkie tajemnicze nazwy: E357, E302, E460 – w to czym naprawdę są i dowiedzieć jaki jest poziom ich szkodliwości 🙂
http://diety.onet.pl/index.php/mid/90/fid/1046/diety/dieta/dodatki_chemiczne/emulgatory
To tak jako ciekawostka, dla zainteresowanych tematem żywienia 😉
Zobacz też
• Dieta dla grup krwi: A, B, AB, 0
• Czy dieta sokowo-warzywna może wyleczyć…raka?
ekolog said:
Od razu powiem – o kant tyłka można takie „źródła” rozbić. Spośród tych dodatków sprawdziłem jeden testowy – jak mają go źle, to cała baza ma minimalną wiarygodność – porównaj w tej bazie E330 – kwasek cytrynowy z opisem tutaj: http://remotesensingiekologia.wordpress.com/2009/09/23/szkodliwosc-kwasku-cytrynowego/
vamas said:
czy dokonales na tyle wysilku mozgowego aby kliknac w link wyjasniajacy? czy tylko poleciales wzorkiem po metce ‘nalezy unikac’ i sie zasugerowales, hę?
http://diety.onet.pl/ch_add,184,0_Kwas_cytrynowy.html?
pisze tam mianowicie:
Uważany za substancję nieszkodliwą. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia, nasilać objawy opryszczki. Nie powinien być spożywany przez osoby wrażliwe na glutaminian sodu. Zastosowany w kosmetykach może być przyczyną złuszczania skóry oraz podrażnień oczu i skóry.
nastepnym razem czytaj uwazniej nim z czyms wyskoczysz
cala brygada ludzi ktorzy pisuja na blogach w rodzaju barta, czy jurgiego rzuca sie na wszystko co im nie pasuje, nawet jak nie sprawdza dokladnie w czym rzecz
ostro tępią astromarię a sami rzetelni i wiarygodni jak wiejskie konowały
Zind said:
Ta dyskusja_nie_może dobrze się zakończyć, nie – po takim starcie 😉
Zenforest, chcesz mieć powtórkę dyskusji ze szczepionkami? 🙂
Alexander said:
Zdrowe odżywianie ważne jest! A to moja działka akurat 😉
http://kluczdosukcesu.wordpress.com/2009/09/06/poznaj-lecznicze-dzialanie-owocow/
Dużo Zdrówka ! 🙂
Ktośtam said:
Anglicy powiadają „You are what you eat”. 🙂
Agusia said:
„Zalecana ostrożność” przy aspartamie to raczej eufemizm. To paskudztwo dodają do lekarstw, nawet dla dzieci… brrr
trueneutral said:
Ja tylko dodam, że leki to w większości paskudztwa. Różnica między lekiem a trucizną polega niemal wyłącznie na dawce.
Przykład z życia. Najedz się marchewek. Jak zauważysz zmianę zabarwienia powłok skóry to przestań. Chyba, że lubisz taki kolor. 🙂
terraustralis said:
Masz racje True. Przeciez na aptekach jest symbol zmiji. 🙂
Ja spozywam syntetyczny jad zmiji na nadcisnienie krwi. Po prostu jak kogos kiedys ugryzla zmija to zauwazono duzy spadek cisnienia.
Czasami puchnie mi od tego twarz wiec przerywam. No ale niebranie tego wogole ma gorszy skutek bo cisnienie tetniczne rozpycha zyly i sercee co jest zdecydowanie bardziej szkodliwe.
Wszystko spozyte w wiekszej ilosci szkodzi. Przykladowo najedz sie za duzo cukru a zobaczysz skutek.
Obecnie praktycznie nie ma juz zdrowej zywnosci. Kiedys przyjezdzalem do Polski bo byla skansenem (w pozytywnym sensie) i mozna bylo zdrowo sobie pojesc. Teraz supermarkety narzucily tam producentom dumpingowe ceny wiec zywnosc zaczela byc tak niezdrowa jak na calym swiecie. Szkoda. No ale to jest cena „postepu”. Przy tak ogromnej populacji swiata nie daje sie produkowac zdrowej zywnosci. Mimo wszystko ludzie zyja teraz dluzej niz 100 lat temu kiedy zywnosc byla o wiele zdrowsza. Do XX wieku przecientna dlugosc zycia wynosila 50 lat. Glownym zabojca byla gruzlica panujaca na terenach ludzi niedozywionych. Nawet teraz wrocila na Bialorusi i Ukrainie.
terraustralis said:
Jeszcze zapomnialem o jednym. W przeszlosci mieso bylo wedzone. Ludzie je jedli niezdajac sobie sprawy, ze zjedzenie przykladowo jednego uwedzonego kabanosa rownalo sie dostarczenia sobie smoly rownoznacznej wypaleniu paru papierosow. Jednak przez tysiaclecia jakos z tym zyli. Obecnie w wiekszosci krajow Zachodu miesa sie nie wedzi lub robi to szczatkowo. Zamiast wedzenia mieso jest uzdatniane chemicznie co jest nawet mniej zdrowe. Wiekszosc kielbas w Polsce i innych krajach wyglada podejrzliwie ladnie rozowo i ma taki sam smak.
Osobna kwestia jest czy nalezy jesc mieso wogole.
Ave. 🙂
majk79 said:
Kolor z marchewek bierze się wbrew pozorom nie z karotenu odkładającego się w skórze, ale z róznych substancji „ściekowych” uwalnianych z wątrobę pod wpływem różnych substanji fitoaktywnych zawartych w marchwi. Warzywko to ma doskonałe właściwości oczyszczające – zwłaszcza świeży sok z marchwii polecany jest osobom spożywającym duże ilości przetworzonego jedzenia.
terraustralis said:
Mi akurat marchew szkodzi. Jestem na nia uczulony. Ale prawda jest, ze oczyszcza, mozna miec biegunke nie schodzac caly dzien z klopa. 🙂
anada said:
nie ma w niej powszechnie stosowanych trucizn chemicznych jak aspartam!
wywoluje slepote i raka mozgu…a daje sie go tez do produktow dla dzieci, tez lekow dla dzieci…
i… do bialego cukru!!!!
coz, Nowy Porzadek Swiata jest konsekwentnie realizowany, i ci co zdaja sie na laske firm spozywczych i gastronomicznych dolacza do depolpulowanej czesci 80-90%…
vamas said:
kiepsko szukales
http://diety.onet.pl/ch_add,232,0_Aspartam.html